Cześć Kochani! Czekaliśmy na to, aż się zrobi ciepło z utęsknieniem i nawet nie marudzimy, że jest nam teraz za gorąco 😉
W takie ciepłe dni lubimy pić lemoniadę – jest prosta, smaczna i po prostu ponadczasowa! Lubią ją zarówno dzieciaki jak i dorośli a przy tym taka dawka witaminy C to samo zdrowie 😉
W takie ciepłe dni lubimy pić lemoniadę – jest prosta, smaczna i po prostu ponadczasowa! Lubią ją zarówno dzieciaki jak i dorośli a przy tym taka dawka witaminy C to samo zdrowie 😉
A co powiecie na trochę odmienioną jej wersję?
Wiem, że nie wszyscy są fanami rozmarynu i grajfruta, więc nie wszystkich przekonam tym pomysłem, ale… chociaż spórbuję;)
Choćby dlatego, że grejpfrut zawiera masę dobroczynnych dla zdrowia związków – wapń, fosfor, żelazo, cynk, fluor, magnez, działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie.
To jak?
Do dzieła! ? Robimy gejpfrutową lemoniadę
Co nam będzie potrzebne?
- grejpfrut
- gałązka rozmarynu
- cukier trzcinowy
- lód
- woda
- muddler (coś czym będziemy mogli ugnieść owoce z cukrem)
Sposób przygotowania:
- myjemy i kroimy w cząstki grejpfrut
- wrzucamy do szklanki i dosypujemy cukier trzcinowy (wg uznania)
- wszytko zgniatamy tak, aby owoc puścił soki
- dorzucamy pare listków rozmarynu
- dodajemy lód tak, aby wypełnił całą szkalnkę
- zalewamy wodą (można też spróbować wersji ze Sprite’m – będzie bardziej słodkie)
- dorzucamy kawałek grejpfruta i gałązkę rozmarynu do ozdoby i voila! GOTOWE ?



A teraz nic, tylko rozsiąść się gdzieś w cieniu, otworzyć książkę i uciec przed światem na chwilę ?
I pamiętajcie, że jeśli chcecie taką lemoniadę przygotować dla większej ilości gości to będzie ona super wyglądać w szklanym dzbanku wypełnionym owocami 🙂