Jedzenie na przyjęciu – jak zaplanować właściwą ilość?
Jednym z głównych elementów planowania przyjęcia jest ustalenie ilości jedzenia, które trzeba przygotować.
W pierwszej kolejności należy wziąć pod uwagę ilość zaproszonych gości oraz rodzaj planowanego przyjęcia, który pomoże nam przygotować odpowiednie menu. Po ustaleniu menu możemy zacząć zastanawiać się, jakich ilości danej potrawy będziemy potrzebować. Mogą Wam w tym pomóc poniższe wskazówki.
Danie główne – hamburger, sandwich, mięso czy rybka?
Na danie główne trzeba liczyć ok. 1,5 porcji na osobę plus tyle samo dodatków w postaci frytek, ziemniaków, ryżu czy też kaszy (w zależności od tego co planujecie w swoim menu).
Do tego dodajemy ulubione warzywa, w ilości około 2 dużych talerzy na każde 25 osób.
Nasza inspiracja
Na przyjęciu świetnie sprawdzają się warzywa pieczone w piekarniku na dużej blaszce – wystarczy obtoczyć w ziołach obrane marchewki, ziemniaczki czy brokuły, lekko skropić oliwą i wstawić na kilkanaście minut do piekarnika. Drugim szybkim pomysłem może być sałata z pomidorkami cherry i sosem vinegette.
Przystawki
Przekąski można podać jako aperitif przed daniem głównym lub też jako dodatek do przegryzania w trakcie całej imprezy. W przypadku pierwszej opcji wystarczy ok. 6 porcji na osobę, natomiast przy drugiej liczbę tę należy podwoić.
Nasza inspiracja
Niezwykle smaczną, a przy tym bardzo prostą w przygotowaniu przekąską są krewetki podane na musie z awokado i plastrach ogórka (pomysł na te smakołyki podpatrzyłyśmy u ClosetCooking)
Kolejną propozycją jest przepyszny buraczany hummus i słone przekąski przygotowane na jedną z naszych realizacji przez Anię Jezierską ze Wspólny Stół





A co jeśli chodzi o desery?
Dobrze jest przygotować po ok 1,5 muffinki na gościa i po ok 4 ciastka.
Jeśli planujecie podać lody, to jedna porcja na osobę będzie wystarczająca, jeśli jednak gośćmi będą dzieci, wówczas warto mieć ich w zapasie trochę więcej 😉

Dobrze jest też mieć w zanadrzu mały zapas przekąsek, które łatwo będzie dołożyć i rozpakować w trakcie przyjęcia. Mogą to być chipsy, nachosy czy też ulubione ciastka.
Na przyjęciu coś trzeba pić 🙂
W przypadku napojów i alkoholu wszytko jest zależne od towarzystwa.
Jednak ciekawym sposobem na obliczenie tego, ile alkoholu będziecie potrzebować, jest spojrzenie na przyjęcie przez pryzmat czasu, przeliczając potrzebną ilość wina czy piwa na godzinę. Średnio na godzinę liczymy 1,5 kieliszka wina lub 1,5 kufla piwa na osobę. Przy imprezach odbywających się na świeżym powietrzu warto pamiętać, że większym zainteresowaniem cieszy się zazwyczaj wino białe niż czerwone.
Pamiętajcie też o napojach bezalkoholowych, gdzie średnio możemy liczyć po ok. 4 porcje na 1 gościa.
Z pewnością macie swoje doświadczenia w planowaniu ilości jedzenia na przyjęcie, jednak mamy nadzieję, że ta mała ściąga okaże się dla Was pomocna ?
Taką w wersji INFOGRAFIKI możecie pobrać TU i wydrukować.
Zaglądajcie do nas po inspiracje dotyczące organizacji przyjęć, dekoracji i wiele innych ?
Pozdrawiamy!