Deska serów – znana i lubiana. Jak ją przygotować?
Karnawał to świetna okazja do wspólnych spotkań w gronie przyjaciół.
Na taką okazję warto przygotować małe przegryzki, które będą efektownie wyglądać, ale zarazem będą proste do przygotowania.
Jedną z najprostszych opcji na podanie jedzenia jest deska serów, która przygotowana w odpowiedni sposób zrobi wrażenie na Twoich gościach ?
Poznajcie kilka naszych rad, które pozwolą Wam wywołać efekt WOW ?:
-
Wybierz na czym położysz przekąski.
Można użyć drewnianej deski, ale prawdziwym hitem są deski kamienne, np. w ciemnym kolorze, na których każde jedzenie pięknie się prezentuje.
Taką deskę możecie kupić np. tu: www.chefstore.pl
Co więcej do takiej ciemnej deski możecie użyć białej kredy aby napisać coś miłego dla swoich gości lub nazwy poszczególnych serów

-
A skoro o serach mowa to kolejnym krokiem jest właśnie ich wybór .
- świeże – Mozzarella, Feta, Chevre (kozi), Ricotta
- sery miękkie – Camembert, Brie, Gorgonzola, Limburger, Bryndza
- sery półtwarde – Gouda, Cheddar, TylżyckI
- sery twarde – Parmezan, Pecorino Romano
- sery pleśniowe – Camembert, Brie, Roquefort

-
Dodaj do swojej deski coś słonego!
Dobrym pomysłem jest dołożenie różnego rodzaju wędlin – szynki parmeńskiej, crudo, hiszpańskiego chorizo czy salami. Oprócz wędlin na desce zagościć mogą oliwki, kapary czy suszone pomidory. Najlepiej położyć je w małych miseczkach aby oliwa nie ubrudziła nam pozostałych przysmaków, bo przecież nie każdy musi lubić ich smak (ja np. nie lubię ani oliwek ani kaparów ;), ale moi znajomi je uwielbiają ?
fot. Half Baked Harvest
-
I… coś słodkiego ?
Różnego rodzaju dżemy czy miód świetnie komponują się z serami. Poszukajcie jakichś ciekawych smaków w delikatesach i zaskoczcie swoich gości czymś nietypowym – np. dżemem z czarnego bzu z dodatkiem lukrecji ? lub znajdźcie miód produkowany przez lokalnego dostawcę – uwierzcie, że smak ich zachwyci.
-
Możecie też dorzucić suszone lub świeże owoce.
Klasyką są winogrona, ale też super komponują się tu gruszki czy jabłka oraz suszone morele. Moim faworytem jest figa, które w połączeniu z kozim serem i miodem jest prawdziwą petardą ?
Fot. Molly Winters -
Kolejnym elementem jest to co tygrysy lubią najbardziej, czyli coś do chrupania ?
Mogą to być orzeszki, krakersy, paluszki grissini czy kawałek świeżej bagietki.
Na koniec, aby dopełnić całość możecie dodać np. listki rozmarynu, które wypełnią puste miejsca i pięknie przystroją deskę.
Teraz nie pozostaje nic innego jak otworzyć butelkę wina pasującego do naszych serów ( o tym więcej już niebawem;) i czekać na przyjście gości.Poniżej podsyłamy jeszcze kilka inspiracji ? Na nas robią wrażenie – a Wam? Jak się podobają?



